Gajus, janggus, jambu golok, jambu monyet, bunga kesasar, atau jambu terung [1] adalah sejenis pokok berbuah. Nama saintifiknya ialah Anacardium occidentale [2] dan ia tergolong dalam keluarga
Anacardiaceae. Jambu Golok mendapat namanya dari bentuk bijinya yang berada di
luar buah dan berbentuk bengkok seperti hulu golok.
Pokok ini berasal dari negara Brazil dan
ditanam untuk mendapatkan bijinya. Biji buah gajus yang digoreng
atau dipanggang adalah sejenis makanan ringan yang boleh didapati di pasaran.
Ia juga boleh digunakan sebagai hidangan masakan dan kuih. Buah Jambu Golok
boleh dimakan tetapi bijinya lebih laris dipasarkan. Buahnya lembut dan banyak
mempunyai air, dan sering digunakan sebagai sayur dalam masakan. Bijinya
mempunyai kulit yang keras dan benih di dalamnya mempunyai rasa lemak seperti
kacang.Bijinya mempunyai getah
bisa yang boleh mengakibatkan kudis. Bijinya perlu diproses dengan digoreng
dengan pasir, supaya tidak hangus, sebelum dimakan.Pucuk muda gajus berwarna
merah boleh dimakan mentah dicecah bersama sambal belacan,budu, cencalok atau
mana-mana pencecah yang lain. Rasanya lemak-lemak kelat.
No comments:
Post a Comment